Laagshutterstock_405732325drempelige bewustwordingsmomenten, vertaald in kleine, praktische stappen. Workshops waarin food, gezondheid en plezier een even belangrijke rol spelen. Geen extreme voedingsadviezen, maar op een plezierige manier en in jouw eigen tempo werken aan een gezonde levensstijl.

Dat is wat SoleLuna wil bereiken met haar nieuwe serie van Food to Move avonden!

In november werd Food nog met Yoga gecombineerd en stond de avond in het teken van vitamine D, calciumopname en osteoporose, een thema van een recent onderzoek van Lidia.
Daarnaast vertelde gastspreker Carla van der Zee over de vetverdeling bij vrouwen die in de loop van hun leven veranderd. Zij gaf antwoord op de vraag hoe het komt dat vrouwen boven de veertig jaar vaak een buikje ontwikkelen. Zijn het de hormonen, of is er iets anders aan de hand? En wat kun je ertegen doen?

Lidia en Carla zijn, elk via hun eigen onderzoeken, tot een dieetadvies gekomen.

Op basis van wetenschappelijk onderbouwde conclusies leggen zij uit dat je verzadigde vetten beter kunt vervangen door onverzadigde vetten. Gebruik dus magere of halfvolle zuivelproducten in plaats van de volle varianten. Ook is vette vis als zalm, paling en haring een aanrader om onverzadigde vetten en vitamine D binnen te krijgen.
Veel mensen eten te weinig vezels, dus daar kun je gerust meer van eten. Vezels komen voor in groente en fruit, maar ook in volkoren graanproducten, peulvruchten en noten.

Focus ook vooral in deze donkere maanden op producten die rijk zijn aan vitamine D, waarover je hieronder meer kunt lezen.

foto-vrouw-met-zonnebrilCarla deed onderzoek naar lichaamsverandering bij vrouwen vanaf veertig jaar. Vanaf deze leeftijd vliegen de kilo’s er vaak aan: gemiddeld een halve kilo per jaar. Vaak wordt gedacht dat dit door de hormoonveranderingen komt, maar een Australische reviewgroep concludeerde dat het omgevingsfactoren en te weinig beweging zijn, die gewichtstoename veroorzaken.Wel zorgen hormoonveranderingen voor een andere vetverdeling: het vet slaat zich op in de taille in plaats van op de heupen. En dat veroorzaakt het vervelende buikje. Maar met een gezond dieet en veel beweging kun je gewichtstoename voorkomen. En hoe eerder je daarmee begint des te beter!

Een gezond dieet kun je zelf bepalen als je geen bijzondere pathologie hebt en je gewicht binnen de normen van een gezonde BMI valt. Maar wat is waar en wat is niet waar in de overvloed aan informatie van de laatste tijden?

Neem als voorbeeld de basis ingrediënten en thema van onze laatste workshop en dit seizoen.
We houden het simpel en kort. Zin en tijd om er meer van te weten? Scrol dan verder naar beneden en laat ons je weten als vragen hebt.

Waar:

  • Vitamine D bevordert de opname van calcium in je lichaam
  • Vitamine D activeert de cellen die botten aanmaken
  • Botontkalking kun je tegengaan met voldoende calciuminname, mits gecombineerd met vitamine D (zonlicht!), voldoende beweging en vitamine K2.
  • Matig gebruik van soja kan gunstige effecten hebben op de ontwikkeling van sommige tumoren
  • Verzadigde vetten (ezelsbruggetje ver = verkeerd) zitten vooral in producten die bij kamertemperatuur hard zijn, wat bij kokosolie (of kokosvet) het geval is. Onverzadigde vetten (ezelsbruggetje o = ok = olie) zitten vooral in vloeibare, plantaardige olie zoals zonnebloemolie. Om die reden is zonnebloemolie dus een gezondere keuze dan kokosolie.

 

Niet waar:

  • Om aan voldoende vitamine D te komen kun je zuivelproducten prima vervangen door groente
  • Melk is giftig voor volwassenen
  • Een dagelijks glas melk beschermt tegen botontkalking
  • Soja is gevaarlijk voor vrouwen boven de veertig jaar
  • Kokosolie is gezonder dan zonnebloemolie

 

Meer over Vitamine D

oil-315528_1280Behalve Lidia, hebben echt vele onderzoekers bevestigd dat veertig procent van de Nederlandse vrouwen boven de vijftig jaar een matige vitamine D-inname heeft. Vitamine D zorgt voor de calciumopname in je lichaam. Aangezien vrouwen van boven de vijftig calcium niet meer goed kunnen opnemen, hebben zij een vitamine D-suppletie nodig. Dat geldt overigens ook voor vrouwen met een donkere huidskleur en vrouwen die gesluierd door het leven gaan.

De sterkst bewezen rol van vitamine D is die voor de botgezondheid. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de opname van calcium en fosfaat in je darmen en zorgt ervoor dat je nieren niet te veel calcium uitscheiden in de urine. Daarnaast activeert het cellen die de botten aanmaken. De belangrijkste bron van vitamine D is vette vis en, in mindere mate, vlees, ei en boter.
Maar hoeveel heb je eigenlijk nodig? Aanbevolen wordt een dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram voor mensen onder de zeventig jaar en 20 microgram per dag voor mensen boven de zeventig jaar. Wil je en voel je dat voor jezelf nuttig is om precies te weten of je Vitamine D tekort hebt? De vitamine D-status wordt in het bloed gemeten via de 25-hydroxyvitamin D. Bij een waarde rond de 50nmol/L hoef je je geen zorgen te maken. Mocht je resultaten hebben beneden de 30 nmol/L is er wel sprake van tekort.

Lidia’s mening: gezien vitamine D in zeer beperkte mate in voeding aanwezig is en je moeilijk een overdosis van vitamine D kunt krijgen (pas als je heel veel suppletie slikt), neem ik in de donkere maanden een paar druppels vitamine D per dag (10 microgram). Ik luister naar mijn lichaam en voel me er beter bij heb ik gemerkt.

 

Meer over Calcium

goat-1818552_1920Het verhaal dat een tekort aan calcium gelinkt is aan botontkalking is niet voldoende bewezen. Het is juist opmerkelijk dat in landen waar veel zuivel geconsumeerd wordt, de percentages van osteoporose en botbreuken hoger zijn. Dat kan natuurlijk ook te maken hebben met andere grote verschillen in levensstijl en eetpatroon. Mensen die in zonnige landen wonen maken automatisch meer vitamine D aan.

We  doen hier niet mee aan de “anti-melk” of “pro-melk” campagnes.

Het is zeker waar dat wij Noordeuropeanen geëvolueerd zijn om de rijke eiwittenbronnen in dierenmelk ook als volwassenen te kunnen benutten. In andere delen van de wereld waar de zuivelproductie niet zo relevant is, stopt de productie van de enzym lactase (nodig om melksuiker lactose te verteren) op jonge leeftijd. Statistisch gezien kunnen we hier in Nederland wel melk drinken en gewoon verteren. Alleen als je lactose intolerantie hebt kun je van melk ziek worden.

Lidia’s mening: persoonlijk merk ik dat ik melk niet goed verteer maar ik vind melk zeker lekker. En zeker in een lekkere cappuccino! Ik pas hier weer de regel aan: ken jezelf en je lichaam. Ik zou me dus niet zelf beperken op basis van internet of media campagnes pro of tegen melk. Denk je en voel je dat melk misschien niet goed voor je is? Kijk hoe het gaat met yoghurt of kwark waar de lactose al deels door bacterie verteerd is. Kies voor sojamelk of sojayoghurt verrijkt met calcium en zorg dat je wel veel peulvruchten, zaden, noten en groenten benut om mineralen tekorten te vermijden.

Wil je overstappen op plantaardige dranken, kijk dan goed op het etiket of er geen suikers aan de melk zijn toegevoegd. Zo blijkt dat bijvoorbeeld in bepaalde merken rijstmelk veel suiker is toegevoegd, soms wel tot 62%!

 

Meer over Soja

soya-83087_1280-1Na het lezen van recente literatuur en het volgen van een seminaar in Japan weet ik dat het bewezen is dat matige sojaconsumptie veilig is en niet kankerverwekkend. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van soja een kleiner risico geeft op prostaatkanker, of kan zorgen voor een betere prognose bij borstkanker. Uit een rapport van World Cancer Research Fund (WCRF) blijkt dat bij vrouwen met borstkanker een hogere sojaconsumptie gelinkt is aan een minder groot risico om aan de ziekte de overlijden.  Het is wel belangrijk om te begrijpen dat consumptie qua dosering echt lager is  dan eventuele sojasuppletie die zeker niet aan te raden zijn op basis van de aanwezige literatuur.
Als we over opvliegers praten is er (nog) geen bevestiging dat de fyto-oestrogenen van soja een gunstig effect op de hormonale schommelingen van de menopauze. Wel schijnt dat vele vrouwen daar bate van hebben en dat Japanse vrouwen nauwelijks last van overgangsklachten hebben.

Lidia’s mening: Sinds ik in Japan ben geweest heb ik geleerd om soja te gebruiken in meerdere recepten en wijzen. Los van alle discussies zie ik soja, mits biologisch en gegarandeerd no OGM, als een geweldige eiwitbron, rijk aan vezels en prima om mijn eetpatroon te variëren. In april 2017 ga ik weer naar een seminar in Japan ook om uit nieuwe bronnen meer over deze interessante peulvrucht te leren.