eating-1495368_1280Ongeacht je voorkeur voor vegetarisch of vleeseter weet je en voel je wat je lichaam nodig heeft, en ben jij ook bewust van wat jouw voedselkeuze voor het milieu betekent?

Op 25 januari heeft een bijzondere Food to Move workshop plaats gevonden in Haarlem.
Op die avond hebben we vragen over lifestyle en voeding deels kunnen beantwoorden. Vele andere antwoorden hebben de deelnemers zelf mogen voelen tijdens de interactie met de paarden.

Paarden? Ja, want de workshop mindfulness met paarden stond op 25 januari centraal.

Veel natuurlijk paardengedrag komt voort uit het feit dat het paard een prooidier is. Wij mensen kunnen gebruik maken van een aantal eigenschappen van het paard, vanuit het feit dat ze prooidieren zijn:

 • De reactie van het paard is vrij van oordelen, ‘het is zoals het is’.
 • Het paard is eerlijk, het kan niet liegen en doet niet aan sociaal wenselijke reacties.
 • Het paard is in het hier en nu omdat ,als prooidier, maakt dit hun overlevingskansen groter.
 • Wij mensen zijn roofdieren en hebben baat bij vooruit denken, analyseren en evalueren, maar we kunnen ook het huidige moment missen.
 • Het paard is sensitief ook om snel te kunnen inschatten met wie het te maken heeft en wat de intenties van de ander zijn.
 • Tot slot: paarden en wij mensen zijn kuddedieren. Het is voor ons beiden essentieel om ‘erbij te mogen horen’.

Een paard als spiegel: ontmoet de paarden, vind jezelf.

davidePaarden leven in een kudde waar er een leidende hengst en een drijvende merrie is.

Als we met paarden werken zullen ze direct op zoek gaan naar leiderschap, dat garandeert al dan niet hun veiligheid. Vandaaruit kunnen ze ons spiegelen; ben je betrouwbaar als leider, kun je zorgen voor mijn overleving?

Zo niet, dan doe ik het zelf.

Samenwerking en balans zijn essentieel voor de kudde. Om te overleven moeten paarden de intenties van andere dieren kunnen lezen.

Hierbij ‘verstaan’ ze alleen onze lichaamstaal.

Maar wat is dan de link met voeding en lifestyle?
De innerlijke mens beter leren voelen en mindful zijn… ook aan tafel.

Als wij over Mindfulness praten hebben we het over in het nu zijn. De paarden spiegelen juist het moment waar de mens in het nu is en zien direct de innerlijke mens in ons.
Als we mindfully eten komen we ook in contact met de innerlijke mens.
Als je gespiegeld door het paard beter kan beleven wat er in je lijf gebeurt en dit in het nu kan ervaren kan je ook bewuster voelen wat je voeding met je lichaam doet.

Bewust worden van jezelf, je eetpatroon en je wereld.

We willen je vanavond nog verder prikkelen en je bewust laten worden van je relatie met de omgeving en de natuur waar je leeft door je te vertellen wat  jouw voedselkeuze betekent voor de belasting op het milieu. Click  hier en test jezelf.

Wat ik je alvast kan vertellen is dat de milieubelasting van dierlijke producten in vergelijking met plantaardige is:
2 tot 60 keer meer broeikasgas-uitstoot
3 tot 10 keer meer voor landgebruik en energiegebruik.
30 tot 40 keer meer voor zoetwatergebruik.

Een vegetarische voeding heeft een gunstig effect op het lichaam betreffende o.a. de kans op (darm)kanker, verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.  100% Vegan dan? Dat hoeft ook niet als je vlees lekker vindt!
Voor mensen die geringe hoeveelheden dierlijke producten consumeren en dan vooral rood vlees vervangen door wit vlees of vis en rijkelijk ongeraffineerde plantaardige producten consumeren heeft dat ook een vergelijkbaar beschermend effect.

Als mensen vegetarisch leven dan is het belangrijk om op bepaalde vitaminen en mineralen te letten, het kan zijn dat je daar snel een tekort van oploopt.
Denk aan ijzer, calcium, zink en vitamine B12 en B2. De aanbevolen hoeveelheid eiwit is in principe 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht, maar voor vegetariërs en veganisten is die hoeveelheid respectievelijk 20 en 30% hoger. Voldoende eiwit is te halen uit granen, peulvruchten, sojaproducten, noten, ei en (magere) zuivelproducten. Suppletie van eiwit is voor vegetariërs dus niet nodig om spierkracht te ontwikkelen bij bijvoorbeeld krachttraining.

Sommige aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken. Andere moet je binnenkrijgen via voedsel: de essentiële aminozuren. In plantaardige eiwitten zitten soms minder essentiële aminozuren of in een verkeerde verhouding. Daarnaast is het eiwit uit sommige plantaardige producten soms moeilijker te verteren.

 

dishes-1618778_1280Hints, Tips:

 1. Eet regelmatig vleesvervangers, ook op brood. Er is heel wat keuze in broodbeleg, zoals vegetarische filet americain, vegetarische boterhamworst en vegetarische patés (zelf maken? Makkelijk! Vraag Lidia een paar recepten)
 2. Quorn, tempé en kaas zijn geen goede vleesvervangers, ze bevatten weinig ijzer. Daarnaast is veel kaas niet goed vanwege de verzadigde vetten die erin voorkomen.
 3. Drink liever geen melk, thee, koffie bij de maaltijd want deze remmen de opname van ijzer. Water met citroen en andere bronnen van vitamine C zijn juist wél goed bij de maaltijd, omdat ze de opname van ijzer stimuleren. (let op: vruchtensap= fructose=suiker)
 4. Gebruik je geen zuivel en eieren? Zorg dan dat je voldoende brood, graanproducten, peulvruchten, sojaproducten en noten binnenkrijgt. Dit zijn goede bronnen van eiwitten.
 5. Eet je ≤ 1 maal per week vlees of vis? Hou rekening met een verhoogd risico op vitamine-B12-tekort. Een vitamine B12-supplement of producten verrijkt met vitamine B12 zijn te adviseren.

Zou jij ook z’n avond met paarden willen ervaren en meer over gezond en lekker eten weten?
22 maart 2017 h18.30-21.00

17 mei 2017 h18.30-21.00

19 juli 2017 h18.30-21.00

Waar:
De mooie Manege Vosse, op loopafstand van
CS Haarlem. Gratis parkeren. Kinderhuissgel 2 Haarlem.

Prijs:
Workshopprijs € 45,-
(Nu nog strippenkaart 3 x voor €120,- )

Inclusief:
mindfulness met paarden, heerlijk gezonde kruidenthee en amuse, maaltijdsoep met hapjes en recept exclusief voor de deelnmers.

Aanmelden doe je zo: FB of info@soleluna.nl of 06-12727970 of via onze site