De ‘brodo vegebrodo vegetaletale” is eigenlijk meer dan een basis gerecht. Vanaf de eerste tot de laatste dag van het leven van een Italiaan gaat de ‘brodo vegetale”gepaard met het gevoel van liefde, moederliefde. Elke mama maakt het anders, elke streek voeg toe bijzondere ingrediënten, maar liefde is altijd en overal te proeven. Zorg dus dat ook jouw groente bouillon naar ”amore” smaakt.

Mama’s groenten bouillon: 3l water – 5 peper korrels – 1 pink gepelde kurkuma – 1 duim gepelde gember-  3 laurierblaadjes – 1 courgette- 2 tomaten – 1 teen knoflook – 1 bosje peterselie- 2 grote wortels -2 uien- 3 selderij stelen – 1 aardappel.

 

  • Was en pel alle groenten en kruiden.
  • Snij de wortels in 2 stukken en de selderij stelen in 3
  • Hak de courgette in grote stukken en de gepelde aardappel in 4 delen.
  • Pel de tomaat
  • Breng de 3l water aan het koken en voeg alle groenten toe, vervolgens de laurier, de kurkuma met peper en de knoflook.
  • Als het water kookt doe je er ook zout en een bosje peterselie bij ( vastgemaakt met keukendraad)
  • Laat het geheel 1 ½ uur circa koken
  • Breng tot smaak indien nodig met zout en zeef je bouillon voor dat je het direct voor je gerecht of als mineraalrijke drank gebruikt of in glazen potjes bewaart.

Hint:

of het van groenten of van kip is, probeer een keer je bouillon met “Stracciatella”….

De stracciatella: 3 eieren – 5 el geraspte parmigiano- 1/2 citroensap – ½ bosje peterselie- 1tl  kurkuma – ¼ tl peper.

 

  • Klop de eieren samen met parmigiano, het citroensap, de kurkuma en de peper
  • Hak de peterselie fijn.
  • Giet het mengsel van gekruide eieren en kaas in een kokende bouillon (kip of groenten)
  • Voeg fijngesneden peterselie toe.

Wist je dat met al die groenten van de bouillon…

Verrukkelijke tapenade en salades kunt maken?  Laat je fantasie los en, met wat aandacht aan de kleur die je wilt creëren, sorteer de groene en de geel/rood/oranje soorten . Voeg olijfolie, zout, noten en kruiden en maak er een puree van. Ideaal voor op je bruschetta of crackers, alleen of met gekookte eieren of kaas voor een vegan lunch.