2015-02-12 19.30.44-1Paarse Soep met bieslook & rijstroom topping en gemarineerde granen&bonen op de bodem.

Wist je dat de oranje wortels pas in de 17e eeuw geselecteerd zijn om de dominante soort op alle markten te worden, als heersgeschenk aan de Oranjes? Vóór die tijd waren de witte en de paarse juist erg populair. De kleurintensiteit zegt iets over het gehalte anthocyaninen, een sterke antioxidant, die ook tegen verhitting kan en ons wapen in het  allergieseizoen. Ook de Vitelotte zijn rijk aan anthocyaninen die je aan hun  kleur herkent. En wat dacht je van de rode kool? Weer een bron van antioxidanten die gunstig zijn tegen allergieën! Met wat rode uien, zo rijk aan quercetine, remmen we de vrijmaking van histamine en de courgette, topinamboer en een half rode bietje  zorgen voor een spectaculaire kleur!

VIT C + GRAAN + PEULVRUCHT = GROENE BIEFSTUK!

Met een combinatie van extra vitC  (de bieslook en rode peper) , granen (de quinoa) en peulvruchten (de witte bonen) maken we in ons lichaam het  aminozuur carnitine aan, wat gelijk staat aan de energie van een biefstuk maar zonder nadelen.

Benodigdheden voor de Gemarineerde Granen en Bonen:1 blik bio witte boterbonen -50 g fijn gehakte bieslook  – 250 g quinoa – 1 tl bio knoflookpoeder – 2 tl  nigella sativa –  ½ verse rode peper – extravergine olijfolie en kappertjes zoveel als nodig.

  • Kook de quinoa in water met wat olie en de kappertjes.
  • Mix de quinoa en de afgespoelde bonen en breng tot smaak met fijn gesneden bieslook, rode peper, knoflookpoeder, nigella sativa  en olijfolie.
  • Laat het geheel ten minste 1 uur marineren

Benodigdheden voor de Paarse Soep: 300g paarse wortels- 200g courgette –200g topinamboer – 150g circa rodekool-  150g knolselderij – 2 rode uien – ½ rodebietje- ½ appel- 3 vitellotte aardappelen-  ½ citroensap –zout – 1tl nigella sativa- extravergine olijfolie

Verschoon en hak wortels en uien fijn en laat deze in EVO fruiten met de nigella sativa in je soeppan.

  • Schil en snijd de topinamboer, de knolselderij en de appel in dunne plakjes en bewaar die in water met citroensap.
  • Snij de courgette in grote stukken en voeg die toe in je soeppan.
  • Verschoon, hak in stukjes en stoom de rodekool en de vitellotte aardappelen kort voor dat je die aan het geheel toevoegt.
  • Doe ook de resterende knollen en de ½ appel in je pan samen met de ½ bietje
  • Overdek met heet water en laat het geheel 10-15 min. koken met het deksel erop.
  • Pureer en serveer op een bodem van gemarineerde bonen en granen.
  • Maak een topping van fijngesneden bieslook, rijstroom, extravergine olijfolie en kappertjes.

 

TIP: versier met wat bieslooksteeltjes, nigella sativa en pompoenpitten voor de “happy crispy” en mooiste  “mise-en place”