sheeted-lupine-1271932_1920Herfstsoep van topinamboer met lupinebonen en boekweit
Ingrediënten voor 5 personen:

Circa 400 g topinamboer – 1 artisjok – 2 preien – 2 aardappelen  -1 teentje knoflook  – 1 takje verse mirte – 200 g gekookte lupinebonen – 10 blokjes gedroogde ricottakaas – 5 el geraspte ricottakaas -10 el boekweit – 1 glas droge witte wijn  – zout- peper – 1tl fenegriek gemalen – extravergine olijfolie

  • Pel de topinamboer en maak de artisjok schoon.
  • Breng alle overblijfselen van de artisjok aan het koken in water met fenegriek (eventueel met een bio bouillon blokje).
  • Haal de overblijfselen van de artisjok eruit en kook in dit water de boekweit beetgaar.
  • Bewaar het “artisjokwater” en de gekookte boekweit besprenkeld met olijfolie en peper apart van elkaar.
  • Snij de artisjok in vier even grote stukken en snij de aardappelen en topinamboer in soortgelijke maat.
  • Laat deze kort bakken in de pan met EVO (extra vergine olijfolie), prei, knoflook en mirte op hoog vuur.
  • Laat de wijn erin verdampen en gebruik vervolgens het “artisjokwater” om er een soep van te maken.
  • Laat het geheel 10 minuten doorpruttelen terwijl je de lupinibonen klaarmaakt.
  • Pel de lupinebonen en spoel deze goed in water.
  • Bewaar er 10 mooie van en meng de resterende met de boekweit.
  • Maak met de 10 lupinebonen en de 10 blokjes ricotta mooie spiesjes.
  • Haal de mirte eruit en pureer je soep met de staafmixer.
  • Serveer je soep met 1el boekweit en 1el geraspte ricotta er
  • Versier elke portie met 1 ricotta-lupini spiesje.

Wist je dat…
Topinamboer of aardpeer is een knolgewas met een zachte smaak die wat op artisjokharten lijkt. Door het hoge gehalte inuline is het bijzonder geschikt om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. De inuline bevordert ook de calciumopname in je lichaam en de vezels verbeteren de microflora in je darmen. Deze zijn erg belangrijk voor je immuunsysteem.

Lupinebonen zijn peulvruchten vergelijkbaar met sojabonen. Deze antieke planten werden al door de Maya, de Inca’s, de Egyptenaren en de Romeinen gewaardeerd als een goedkope bron van energie. Kort geleden heeft de EU besloten om het kweken van deze vergeten peulvrucht te steunen met het oog op de nutritionele waarden naast twee ecologische redenen: de wortels verbeteren de kwaliteit van verarmde bodems en de parasieten blijven op afstand dankzij specifieke stoffen aanwezig bij deze planten.

Ideaal voor de bio-industrie, lekker en gezond aan tafel!

Meestal vind je ze al in gezouten water gekookt of als lupine-meel bij reform winkels. Als je de gekookte lupinebonen gebruikt, spoel ze eerst goed af en hou er altijd rekening mee als je met gezouten ingrediënten kookt dat je geen of minder zout toevoegt.

Tip

In deze soep worden de lupinebonen gebruikt om de dichtheid en het energiegehalte te verhogen, maar zoals vele andere peulvruchten zijn ze erg lekker bij salades, gestoofde groenten en vlees of vegetarische hamburgers en om er humus van te maken.