300g gierst -400g gemixte pmashroom-448995_1280addenstoelen (shiitake, cantharellen, oesterzwammen) – 50g gedroogd eekhoorntjesbrood  -1 teentje knoflook -1/2 wortel- 1 bosje peterselie – 3 el EVO –1el kurkuma- 1tl zwarte peper- zout.

  • Was de gierst goed af en zorg dat er geen schuimvorming meer te merken is wanneer je het graan afspoelt.
  • Breng water aan het koken in een grote pan waar je ook kurkuma, peper en zout aan toevoegt.
    Kook de gierst beetgaar.
  • Hoe lang? Vertrouw altijd meer op je zintuigen dan wat je op de verpakking leest: proeven is altijd het beste! Midful koken voor mindful eters!
  • Verschoon en hak de paddenstoelen grof en hak de peterselie en knoflook fijn.
  • Laat de knoflook met EVO in een wok heel kort fruiten en doe direct de paddenstoelen erbij.
  • Laat de gedroogde stukjes van het eekhoorntjesbrood in een theekop met warmwater wellen.
  • Voeg deze aan het geheel toe en laat de paddenstoelenmix nog pruttelen tot er weinig vocht over is.
  • Meng de gierst en paddenstoelen met veel fijngehakte peterselie en serveer warm of koud bij sappige gerechten of in een soep.

 

Wist je dat paddenstoelen…
In de Romeinse tijd keizers en belangrijke leaders gedood werden met paddenstoelen?  Die soorten paddenstoelen bestaan nog, maar die wil je natuurlijk niet per ongeluk in je gerechten krijgen: let dus op voor dat je paddenstoelen uit het bos zo maar gebruikt en  laat je altijd adviseren door iemand die er verstand van heeft!

In het algemeen koop je ze gewoon in de winkel toch? Wat kies je dan?

Persoonlijk hou ik heel veel van shiitake , chanterelle en natuurlijk “porcini”, aka boletus edulis of eekhoornbroodjes. Ga een keer naar Toscane mee  en ik laat je de beste proeven!

Paddenstoelen bevatten weinig eiwitten en calorieën, zijn rijk aan water, kalium, vit B en oplosbare vezels. Vooral de shiitake hebben beta glucan vezels die erg goed zijn voor onze darmflora en dus voor ons stoelgang en immuunsysteem.  Anders dan andere paddenstoelen zijn de shiitake ook licht te verwerken voor onze lever. Het is in ieder geval te adviseren om paddenstoelen vaak en in een kleine hoeveelheid te eten