Romeinse linzensoep met palmkool en glutenvrij croutons voor 4 personen: 300g linzen – 200g glutenvrij brood – 1 steelselderij – 1 palmkool krop – 2 sjalotjes – 1 teentje knoflook – 1 bosje van gemengde verse kruiden – 400g gepureerde gepeelde tomaten – EVO – zout – kurkuma lenticchie– peper.

– laat de linzen 30’ koken in 2l gezout water, 1el EVO, 1 stuk steelselderij en de gepureerde tomaten.

– verschoon de selderij, kies de zachtere delen in het midden en bewaar de mooiste blaadjes en snij de zachtere delen selderij in ½ cm dikke stukjes.

-Snij ook de zachtere en groenere delen van de palmkoolbladeren in reepjes, zodat de steel apart blijft.

Hak de sjalotjes, de selderijblaadjes, de knoflook en de verse kruiden fijn en laat deze mix in 2-3 el EVO fruiten.

– Voeg nu de stukjes selderij stelen toe, de palmkool en de 2 soeplepels linzen kookvocht en laat het geheel 10’ door pruttelen op zacht vuur.

– Doe er nu ook de linzen bij met ¾ van het resterend kookvocht en laat de soep nog 5 minuten koken.

– Mocht de soep te dik zijn verdun deze dan met het kookvocht dat over is.

– Breng tot smaak met zout, peper en kurkuma.

– Serveer je soep met kleine bruschette van glutenvrij brood.

Wist je dat linzen…
Linzen zijn bijzonder rijk aan ijzer en fosfor. Als men verkouden is daalt vaak het fosfor niveau in je lichaam en daarom geven Italiaanse oma’s linzen met een paar lepels EVO (vitE)  aan kinderen in de koude maanden.

Wellicht ook dankzij de vorm en het feit dat ze best duur en rijk aan nutriënten zijn, worden linzen vaak geassocieerd aan het begrip van geld en rijkdom. Daardoor is het bijgeloof ontstaan dat als je linzen op 1 januari eet, je een rijk jaar zal hebben. Gerechten met linzen zijn dus onmisbaar in Italië bij het vieren van Oud en Nieuw.