broccolo romanesco

Broccolo Romanesco en diverse koolsoorten met een marinade van granen, peulvruchten en gedroogde tomaten

De Romeinen wisten “il broccolo” al te gebruiken als detox middel: vóór de grote feesten aten ze broccoli om de effecten van alcohol te verminderen. Preventief detoxen dus!
In je lever moeten de toxines verbonden worden aan andere moleculen voor je dagelijks ontgifting. In dit proces ontstaan vrije radicalen die je tegen kunt houden met antioxidanten. Als er niet genoeg antioxidanten zijn, vormen zich meer toxines en krijg je schade aan je lever.

Alle koolsoorten bevatten sulforafaan, een stof die de vrije radicalen vorming vertraagd en helpt om de toxines af te voeren. Daarom zijn ze zo gezond dat ze een stap boven alle groenten en fruit staan. Enige minpunt is de geur, wat echter een kenmerk is van de detox voedingstof. Stoom dus de kool met wat citroensap in je pan, en het geur minpunt is opgelost! Verhit de kolen niet te lang en gebruik altijd ook het kookvocht!

Vit C + GRAAN + PEULVRUCHT = GROENE BIEFSTUK!

De koolsoorten zijn ook rijk aan vit. C. Met een combinatie van extra vit. C (gedroogde tomaten), een graan (quinoa) en peulvruchten (bonen) maken we in het lichaam de aminozuur carnitine aan, die gelijk staat aan de energie van een biefstuf maar zonder nadelen.

Benodigdheden voor de koolmarinade van quinoa, mais en bonen: :

250 g gesneden boerenkool – 250 g quinoa – 1 teentje knoflook – 1 tl gemalen fenegriek – 100 g gedroogde tomaten – 1 blik bio maiskorrels – 1 blik bio rode bonen – ½ verse rode peper – extravergine olijfolie en kappertjes zoveel als nodig.

• Besprenkel de boerenkool met ‘zwart zout’ en olie voordat je die op bakpapier crispy laat worden in de oven.
• Kook de quinoa in water met wat olie en fenegriek.
• Mix de quinoa en de afgespoelde bonen en mais en breng tot smaak met fijn gesneden knoflook, rode peper, gedroogde tomaten, fenegriek, kappertjes en olijfoilie. Voeg aan het einde de crispy boerenkool toe. Laat deze koolmarinade apart tot smaak komen terwijl je de rest van je gerecht klaarmaakt.

Benodigdheden voor de broccolisoep:

300 g circa broccolo romanesco- 300 g circa broccolo –300 gr circa bloemkool- 200 gr circa aardappelen- 2 uien – ½ winterpeen- ½ knolselderij- 1 tl fengriekkorrels- 1 citroen- zout- peper – kurkuma – extravergine olijfolie

• Was en hak alle koolsoorten en de geschilde aardappelen in kleine stukjes en stoom die in water gearomatiseerd met de fenegriek korrels en de sap van 1 citroen.
• Schil en snij de winterpeen en knolselderij in dunne plakjes zodat je ze niet al te lang hoeft te fruiten en laat deze in de pan tot smaak komen met olijfolie, veel kurkuma en peper.
• Overdek met het vochtwater verdund met brandnetelthee en laat het geheel op zacht vuur en met de deksel op koken max. 5 minuten.
• Pureer de mix van kolen en serveer je soep met de koolmarinade on the top.

TIP: versier met een paar druppels witte soyaroom en wat gedroogde brandnetel. Geniet nog meer van een elegante “mise-en place”!