carciofi (2)Soep van artisjokken topinamboer met rucola en linzen:

800g topinamboer – 4 artisjokken – 2 teentjes knoflook -35g peterselie – 75g rucola –5 tomaatjes – evo – zout – peper- 1 bio bouillon blokje – één grote aardappel – een glas witte wijn – 8el gekookte linzen.

• Pel de topinamboer en verschoon de artisjokken.
• Breng alle overblijfselen van de artisjokken aan het koken in water met het bio bouillon blokje.
• Snij de artisjokken in vier even grote stukken en snij de aardappel en topinamboer in soortgelijke maat.
• Laat deze kort bakken in de pan met evo (extra vergine olijfolie) en knoflook op hoog vuur.
• Na een paar minuten voeg je de peterselie en de helft van de rucola allebei fijngesneden toe.
• Laat in de pan ook het glas witte wijn verdampen.
• Vervolgens doe je vier soeplepels kookvocht van de artisjokken erbij.
• Laat het geheel nog vijf minuten voordat je alles pureert met de staafmixer.
• Snij de tomaten in kleine blokjes en versier met deze, de rucola, wat EVO en peper elke portie.
• Serveer met één el linzen bovenop en breng tot smaak met peper.

Wist je dat artisjokken…

Rijk aan foliumzuur, koper, ijzer en vezels zijn? En dat koper en vit. C je helpen bij het opnemen van ijzer in je lichaam?
Daarom combineer ik artisjokken in mijn menu’s met kruiden zoals rozemarijn, peterselie en zaden zoals pompoenpitten:
Vit C+ IJzer of  Koper + IJzer = verdubbelde opname van ijzer in je bloed!
Dankzij een hoog gehalte aan antioxidanten en fytonutrienten , zoals sillymarin en cynarine, stimuleert artisjok ook het regenereren van de levercellen. Detox je lever met deze prachtige groenten en met plezier!
Je kunt ook de bladeren van de biologische artisjokken in water laten koken en het kookvocht drinken voor een nog diepere reiniging van je lichaam.